Tip til helbredelse af huller i tænderne naturligt
Heling af tænder i tænderne sker ikke natten over, men det er absolut muligt.

Hoveddelen er at sikre dig, at du får ordentligt med fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K), mineraler og undgå junkfood. Mere om hvorfor fedtopløselige vitaminer er så vigtige, at du kan læse lidt længere nede i artiklen.

Her samler vi vores bedste tip:

Spis nærende mad
Hvis du vil helbrede huller i dine tænder naturligt, skal du først og fremmest holde dig til at spise nærende mad. Kroppen ser altid efter at helbrede sig selv, hele og halvfabrikata fungerer godt som energi, men det giver ikke kroppen den ernæring eller byggesten, der er nødvendig for at helbrede sig selv.

Få mere i dig:

Benbuljong (eller kollagenpulver)
Upasteuriserede mælkeprodukter såsom ost, kefir, ghee og smør, der er rige på calcium, magnesium, fosfor, vitamin K2, D3 og andre fedtopløselige vitaminer.
Grøntsager, især bladgrøntsager
D-vitamin fra sol, mad eller kosttilskud
Sunde fedtstoffer såsom kokosnøddeolie, avocado, oliven og fiskeleverolie.
Fermenteret korn såsom sur havregryngrød eller ægte surdejbrød.
Aktiverede (gennemblødt) nødder og frø.
Ekskluder sukker
Ubearbejdet mad indeholder ikke raffineret sukker, som er en stor knald i dramaet, når det kommer til huller i tænderne, og præcist raffineret sukker bør undgås helt. Men selv naturlig sødning såsom frugt, honning og lignende bør indtages i begrænsede mængder.

Når du spiser slik, reagerer bakterierne i munden med dannelsen af ​​skadelige syrer, der korroderer tanden. Dette fortsætter i ca. 30 minutter efter at have spist. Spyt fungerer til at reparere skaden på emaljen efter syreangrebet, men små spiseforstyrrelser eller søde drikke forstyrrer denne proces.

Undgå mad rig på fytinsyre
Som nævnt ovenfor antages fytinsyre at være en grund til, at karies forekommer. Dette skyldes, at du simpelthen ikke optager mineraler i fødevaren. Phytinsyre findes hovedsageligt i korn, bælgfrugter, nødder og frø. Der er imidlertid måder at reducere mængden af ​​fytinsyre i fødevarer ved gæring, spiring og blødgøring.

Få nok vitamin D, A og K2
D-vitamin
Sørg for at blive meget udendørs i de solrige måneder (april-september / oktober). Spis mad, der er rig på vitamin D, såsom æg fra høns med fri rækkevidde og fedtede fisk.

Test olieekstraktion
Olietrekking hjælper med at dræbe bakterier i munden. Det siges også, at det hjælper kroppen med at afgifte ved at trække toksiner ud af mundhulen, som derefter skubbes ud sammen med olien. Olietrekking modvirker opbygning af plak på tænderne og modvirker betændelse.

Læs mere: Træk i olie – Hvidere tænder og bedre oral sundhed

Hvorfor får du huller i dine tænder?
I henhold til Health Care Guide forekommer huller i tænderne eller karies, som de kaldes, når skadelige bakterier danner syrer, der åbner emaljen på tandoverfladen. For at undgå tandbrydning anbefaler Care Guide følgende:

Undgå små måltider mellem måltiderne, især dem, der indeholder sukker.
Børst tænderne grundigt med fluortandpasta morgen og aften.
Tag ekstra fluortilskud, hvis din tandlæge eller tandplejer finder det nødvendigt.
Spis ikke eller drik sukker, spis ikke og brug mere fluor. Dette er de råd, de fleste af os har hørt siden barndommen.

Men hvis du nu følger anbefalingerne og stadig får tænder i tænderne, kan der være nogen yderligere underliggende årsag til, at karies opstår end bare sukker og dårlig mundhygiejne?

Kan tænder helbredes?
Når du først har huller i dine tænder, er den mest almindelige behandling at fjerne den beskadigede del af tanden og derefter fylde hullet med tandfyldere med f.eks. plast komposit.

En alternativ behandling, der ikke bliver talt meget om, er, hvordan en diætændring kan hjælpe med at forhindre, men også i nogle tilfælde heles, huller i tænderne.

I en undersøgelse af 62 børn (1) med huller i tænderne viste resultaterne, at det faktisk er muligt at helbrede huller i tænderne på en helt naturlig måde gennem en nærende diæt og supplere med specifikke kosttilskud, der styrker tænderne.

Børnene blev opdelt i 3 forskellige grupper, hvor en gruppe spiste en traditionel vestlig diæt inklusive havregryngrød. (Mere om hvorfor havregryn er af interesse for undersøgelsen kommer lidt senere …) Den anden gruppe spiste også en traditionel vestlig diæt, men suppleret med D-vitamintilskud. Den tredje gruppe spiste en diæt fri for korn, men rig på grøntsager, frugt, kød og mælk, som blev suppleret med D-vitamin på samme tid. Resultatet viste, at den første gruppe ikke havde nogen forbedringer, men snarere havde betydeligt flere tænder. I gruppe 2 så vi klare forbedringer, både med hensyn til reduceret forekomst, men også i helingen af ​​huller i tænderne. Den absolut største forskel var i gruppe 3, hvor næsten alle eksisterende tænder var helet. En ernærende diæt suppleret med D-vitamin kan således hjælpe med at modvirke og helbrede tænder.

Men hvad med den havregryngrød?

Årsagen til, at havregryngrød er af interesse i undersøgelsen, kan knyttes til emnet fytinsyre. Phytinsyre er et stof, der naturligt findes i korn, nødder og frø, der forhindrer kroppens optagelse af specifikke mineraler såsom calcium, magnesium, zink og jern.

Phytinsyre antages at være en grund til, at huller i tænderne opstår, fordi mineraler i kosten ganske enkelt ikke er tilgængelige og kan bruges til at reparere tænderne.

Modvirke karies med nærende mad og kosttilskud
Weston Price var en tandlæge, der rejste med sin kone verden rundt i 1930’erne. De forsøgte at undersøge forbindelsen mellem vestlig diæt og huller i deres tænder. Price besøgte flere forskellige primitive populationer, der endnu ikke er introduceret til hverken sukker eller andre forarbejdede fødevarer.

Det, han opdagede, var, at der ikke var problemer med tænderne i de primitive befolknings tænder. Det var kun et spørgsmål om lidt eller intet bevis for tandfald i de befolkninger, han undersøgte.

Konklusionen, som Weston Price drager af sine undersøgelser, var, at ernæring i kosten var meget vigtig for en god tandhygiejne. Den diæt, som de primitive populationer forbrugte, havde en markant højere ernæringsværdi end den vestlige diæt.

I sammendraget kunne han se, at der var fire afgørende faktorer for, hvorfor karies forekommer:

Mangel på mineraler i kosten (især calcium, magnesium og fosfor)
Mangel på fedtopløselige vitaminer (især vitamin D men også vitamin A, E og K)
Højt forbrug af mad rig på fytinsyre
Højt forbrug af raffineret sukker
Ikke kun var han i stand til at fastslå, at diæt er afgørende for, hvorvidt karies udvikles eller ej, men han beviste senere også, at nok ernæring også kan helbrede huller, der allerede er opstået.

Fluor – god eller dårlig?
I mange år er vi stoppet med at bruge fluor fuldstændigt, men grundene til dette kræver sandsynligvis sin egen artikel. Vi bruger en fluorfri tandpasta og oplever ikke nogen forringende tandhelse, tværtimod.

At sige, at god tandhelse er på grund eller mangelfuld på grund af fluor, er alt for ensidig. Som vi nævnt ovenfor, afhænger god tandhelse af flere faktorer, hvor nærende mad uden sukker efter vores mening er den vigtigste faktor.